Replicant, private smartphone

Ik gebruik tot nu toe geen smartphone. Ik vertik het om al mijn persoonlijke data bij Google en Apple op een presenteerblaadje te leggen ter raadpleging van opdringerige overheidsinstanties. Dat neemt niet weg dat ik best graag gebruik zou maken van de vele handige functies die smartphones bieden. 

Het afgelopen jaar hebben de nodige alternatieve smartphone OS-en het levenslicht gezien, die in potentie je privacy beter beschermen en je data niet/minder misbruiken en overal rondstrooien waar ze niets te zoeken hebben, zoals ubuntu touch, firefox os, cyanogenmod en replicant. Tijd dus om maar eens een smartphone aan te schaffen en te zien wat de mogelijkheden zijn.

Ik hield voor mezelf al een tijdje een lijstje met door mij gewenste functies bij:

Must functies
1. synchroniseren van data tussen smartphone en pc.
2. contacten, calendar, taken, notities
3. password manager.
4. qr scanner.
5. bitcoin wallet.
6. openvpn
7. voip phone

Like functies
8. imei changer
9. wikidpad, mijn favourite notitietool
10. een goed,eenvoudig te beheren muziekfunctie, bij voorkeur last.fm
11. volledig encrypted
12. silent circle of andere encrypted telefoon functie
13. diaspora. Is het echt handig om onderweg ‘sociaal’ te zijn ?
14. camera

Hardware en OS
Firefox OS valt af. Het wordt nog nauwelijks gebruikt en is alleen op speciaal hiervoor ontwikkelde toestellen beschikbaar. Er zijn ook maar weinig apps voor gemaakt. Ubuntu touch, Cyanomogenmod en Replicant zijn op een groot aantal android toestellen te installeren. Ik heb gericht gezocht naar een toestel waarop deze OS-en eenvoudig en volledig kan worden geinstalleerd. Ik kwam bij een Samsung Galaxy S3 terecht.

Replicant
Replicant is het meest privacy vriendelijke besturingssysteem voor smartphones. Replicant is gebaseerd op Google’s Android OS, maar alle gesloten software onderdelen zijn vervangen door free/open software. Software waar (nog) geen alternatief voor is, worden niet beschikbaar gesteld. Replicant wordt aktief door de Free Software Foundation (FSF) ondersteund en gepromoot.

Typisch het product dus waar ik mijn zoektocht moet beginnen. Via deze handleiding blijkt het downloaden en installeren ervan een fluitje van een cent te zijn.

Replicant maakt gebruik van een alternatieve google play store, genaamd F-droid. F-droid biedt alleen free- en open source producten aan. Ik geloof dat Replicant nog weer iets strenger selecteert binnen de F-droid store.

Synchroniseren van data tussen smartphone en pc
Ik wil natuurlijk geen gebruik maken van big data bedrijven als google, dropbox e.d. Het liefst wil ik de data op mijn eigen server thuis hebben staan. Er blijkt er ondertussen een community project te bestaan waarmee het synchroniseren van data eenvoudig en privacy vriendelijk is gemaakt: owncloud. Ik heb even geprobeerd een owncloud server op mijn thuis server te installeren, maar dat kreeg ik niet snel genoeg aan de praat. Ik heb daarom een gratis account genomen bij een van de vele owncloud providers die er zijn. Net zo goed als bij google en dropbox weet ik niet of ik deze provider mijn data kan toevertrouwen. Ik maak er dan ook alleen gebruik van om mee te testen en plaats er geen (echt) persoonlijke gegevens.

Het blijkt een behoorlijke zoektocht te zijn hoe ik mijn data nu kan synchroniseren tussen smartphone en pc. Dit kwam ook omdat ik dit nooit eerder heb gedaan en dus ook niet goed begreep wat ik kon/moest verwachten. Zowel voor replicant als voor mijn pc bleek een zogenaamde owncloud client beschikaar, maar de manier van werken van beiden verschilt nogal. De owncloud client van mijn pc zorgt ervoor dat een door mij aangewezen folder permanent met de owncloud server wordt gesynchroniseerd. Dat loopt heel gesmeerd. Zonder dat dit (al) echt de bedoeling was zit ik stiekum al wat data tussen mijn laptop en een virtuele desktop te syncen. En dat werkt heel soepel en probleemloos. De owncloud client op replicant synchroniseert echter alleen van server naar replicant en niet andersom. Dit is echt balen, want wat heb je nou aan een eenzijdige synchronisatie ? Ik begrijp dat je met een webdav client op je smartphone wel tweezijdig kunt synchroniseren. Maar helaas bestaat er geen open webdav client voor F-droid.

Conclusie: Mijn zoektocht loopt hier al op een essentieel punt op een dood spoor. Het is niet mogelijk om met free/open software tweezijdig te synchroniseren tussen smartphone en andere systemen. Eigenlijk zou ik hier mijn zoektocht al kunnen staken, synchroniseren is immers essentieel !

Maar ik besluit voorlopig toch nog even verder te testen met mijn nieuwe speeltje voordat ik het project Replicant ga opgeven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s