Hollanddoc: Googleapis schendt je privacy niet !

Ik ben heel terughoudend met het accepteren van third party javascript en Noscript is mijn grote vriend daarbij. Soms accepteer ik tijdelijk javascript, bv om een google maps kaartje te bekijken. Maar ik doe het alleen als ik begrijp waarom het nodig is om javascript toe te laten. Soms is het echter ondoenlijk om er achter te komen welke javascript ik moet accepteren om een specifiek stuk informatie (een filmpje bv) op een website aktief te krijgen. Zeker als er een lange lijst met 3d party javascript achter een website schuil gaat. Deze websites sluit ik dan maar, jammer maar hier ga ik geen tijd en moeite in steken.

Een paar dagen geleden wilde ik een documentaire bekijken op hollanddoc.nl. De javascript die ik hiervoor moet accepteren is beperkt (js.vpro.nl en googleapis.com). Zonder googleapis willen de films niet functioneren. Dit riep bij mij de vraag op waarom er 3d party javascript nodig is om een eenvoudig filmpje te presenteren. Dat ik speciaal programma (flash, silverlight, ….) daarvoor nodig heb okay, maar wat heeft google hiermee van doen ?

Ah fijn, na wat aandringen bij hollanddoc kreeg ik netjes inhoudelijk antwoord:


Op HollandDoc wordt er gebruikt gemaakt van het JavaScript framework jQuery. Dit framework zorgt ervoor dat de site met een beperkte hoeveelheid JavaScript op vele apparaten en browsers goed kan functioneren, zeker als het aankomt op complexe media spelers als in HollandDoc. Het is een framework waar wereldwijd door duizenden ontwikkelaars uit verschillende landen kosteloos aan wordt meegewerkt, ter verbetering van het Internet, en dan met name de gebruikerservaring. Meer dan 50% van de websites maken gebruik van het framework, aldus bron .Ook Google is voorstander van dit soort Open Source initiatieven en helpt verspreiding ervan doormiddel van CDN's (bron), zoals de in HollandDoc gerefereerde Googleapis.com. Doordat meerdere websites gebruik maken van dezelfde CDN, is het waarschijnlijker dat de browser van een bezoeker het jQuery bestand al een keer geladen heeft, het heeft het bestand beschikbaar in z'n zogeheten cache. Dat wil zeggen dat de browser van een bezoeker het bestand niet nog een keer voor onze website hoeft te downloaden, maar direct kan leveren. Dit komt de snelheid van de site en daardoor de bruikbaarheid voor de bezoeker, ten goede.

Het is daarom zeker geen Amerikaanse privacy schending van Google, maar een gebaar naar ontwikkelaars om sites voor bezoekers zo gebruiksvriendelijk mogelijk te kunnen maken. Daar zijn wij bij de publieke omroep uiteraard voorstander van.

Ik begrijp dus dat googleapis 1. nodig is ivm gebruiksvriendelijkheid en 2. google daarbij niet mijn privacy schendt. Het argument ‘gebruiksvriendelijkheid’ klinkt me bekend in de oren. Dit argument krijg ik voortdurend om mijn oren geslingerd van mensen die ik waarschuw voor diensten die hun privacy schenden. Maar het tweede argument, een verzekering dat google mijn privacy niet schendt, klinkt hoopvol. Ik ga de komende tijd googleapis maar eens accepteren bij hollanddoc.nl. Maar ik grijp dan ook de gelegenheid om eens wat tools uit te proberen of wat en wie er zoal wat over mij aan het tracken is.

Wordt vervolgd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s