Virtual Linux Desktop mbv X2Go

Op mijn werk word ik ‘gefaciliteerd’ met een windows desktop en de nodige door onze IT afdeling ‘ondersteunde’ programmatuur, veelal afkomstig van al dan niet veroordeelde monopolisten. Om wat meer flexibel en efficient mijn werk te kunnen doen en toch prive en werk gescheiden te houden heb ik maar eens een VPS abonnementje aangeschaft en hier een linux desktop op gezet. Voor E10 per maand heb ik nu overal mijn gereedschapskist bij de hand. Ik zal mijn baas maar geen declaratie sturen, het leven is al duur genoeg met al die licenties van closed source producten.

VNC
Ik heb zitten experimenteren op welke wijze ik mijn Virtual Desktop het beste en met het minste bandbreedte gebruik kan benaderen. Ik heb dat eerst een tijdje met een vnc server en client geprobeerd. Dat werkte goed zo lang ik op een plek zat waar ik voldoende bandbreedte had. Maar na een paar dagen kreeg ik van ICT wat gefronsde wenkbrauwen over mijn bandbreedte gebruik en ben ik mijn gebruik van VNC gaan afbouwen.. Het bleek wel handig om VNC nog aktief te houden toen ik met mijn volgende experimenten aan de slag ging. Zolang je voldoende bandbreedte hebt doet VNC het namelijk altijd, zodat ik altijd nog een mogelijkheid had om mijn desktop te bereiken als die via andere paketten bevroren was geraakt.

Nomachine
Vervolgens ben ik wat wild gaan experimenteren met nomachine, freenx en x2go. Nomachine is niet langer beschikbaar als open source product. Ik heb er nog wel wat mee zitten stoeien. Als je van ‘click, click, continue, continue, accept, …’ houdt werkt het wel zo’n beetje, maar zodra je zaken wilt finetunen zoek je je een slag in de rondte. Nxfree wordt niet langer meer onderhouden en het lijkt erop dat X2go het stokje heeft overgenomen.

En the winner is: X2go
X2go server en client zitten in de repositories van ubuntu en werken vrijwel out of the box. Zover ik mij kan herinneren heb ik niks of bijna niks hoeven finetunen in x2go om het aan de praat te krijgen. Op 1 essentieel ding na, waarover ik verderop terug kom. Ik heb wel eindeloos geexperimenteerd met verschillende desktop managers (gnome,xfce, lxde). Uiteindelijk bleek Lubuntu en LXDE het best te functioneren. Ik denk dat dat vooral is te danken aan het lage bandbreedte gebruik van LXDE. Ik loop daarom niet snel tegen de beperkingen van mijn VPS provider en mijn lokale verbinding aan. Daarnaast geloof ik dat de (zeer) beperkte specs van mijn werkstation thuis ook een rol in de keuze van LXDE heeft gespeeld.

Oude hp thin client in stelling gebracht
Thuis gebruikte ik al jaren een oude hp thin client om mijn citrix desktop van mijn werk te kunnen benaderen. Ik heb diverse mini linux distro’s (Bhodi en WattOs) op de thin client getest om te zien of ze zowel citrix als x2go goed konden huisvesten. Beiden werkten goed, maar Bhodi werkte het makkelijkste om het systeem verder naar mijn smaak in te richten. Het systeem werkt uitstekend als je er alleen virtual desktops mee moet bedienen. Ik gebruik het systeem daarnaast alleen nog als veilige browser voor een aantal kritische diensten (banken, digid, ..).

Ervaringen met X2go
De desktop onder X2go werkt uitstekend. Ik ervaar bij tikken, scrollen, vensters schuiven wel iets meer latency dan op gewone systemen maar het is beslist niet hinderlijk. Vrijwel alle programmatuur die ik tot nu toe heb uitgeprobeerd werkt precies hetzelfde als op mijn gewone systemen. Hierop zijn twee grote uitzonderingen. De eerste zijn office producten. Openoffice bevriest de desktop vrijwel direct. Maar ook abiword, waarop ik nu werk, reageert vreemd en wil haast niet scrollen.. Het andere grote probleem zit in de browsers. Vooral firefox laat de desktop ook al heel snel vastlopen en is daarme onbruikbaar. 

Voor mij een goede reden om Opera eens goed uit te proberen en dat gaat lange tijd uitstekend. Probleem in zijn algeemheid met webbrowsen is dat al die dynamische content permanent door de tunnel tussen x2go server en client moet worden gepompt en dat wordt x2go op een bepaald moment blijkbaar teveel, zodat de zaak bevriest. Het probleem is onder opera echter al heel beheersbaar als je scripting default uit zet (notscript), ads blokkeert (adblock) en flash niet automatisch laat afspelen. Ook helpt het om niet teveel tabbladen tegelijk open te hebben. Toch bleef ik regelmatig een hele trage desktop ervaren bij het openen van bepaalde websites. Uiteindelijk bleek de oplossing te zijn om in ‘session preferences’ ‘compression’ op een lage waarde (bv 256k-jpeg) te zetten. Met deze instelling zijn alle websites goed te benaderen en is het zelfs mogelijk om video’s in een klein venster af te laten spelen.

Bandbreedte gebruik
De grafiek uit de stats van mijn VPS provider is erg illustratief omdat hier het verschil in bandbreedte gebruik tussen VNC en X2go duidelijk wordt. In oktober 2013 heb ik enkele dagen (max. 10) VNC gebruikt met een totaal verbruik van meer dan 300GB per maand. In de periode november 2013 tot nu ben ik X2go vrijwel dagelijks gaan gebruiken met een gebruik van max 70GB per maand. In de tabel die ik uit ntop heb gehaald zie je het ssh verkeer tussen mijn werkplek en x2go server van een aantal uren waarin ik aktief op de desktop heb gewerkt. Bij intensief gebruik vraagt de verbinding tussen x2goclient en x2goserver dus zo’n 100-400MB per uur.. Ruim voldoende om binnen het maximaal toegestane gebruik van mijn VPS provider (500GB per maand) te blijven. In de tabel valt ook op dat wanneer je de verbinding ‘s nachts ongebruikt open laat staan dit toch nog behoorlijk wat dataverkeer oplevert. Voortaan dus toch maar netjes afsluiten.

trafficvps
ntop02

Update 21-2-14. Sinds ik de compressie heb verlaagd lijkt het bandbreedte gebruik flink te zijn verlaagd en zit nu bij intensief gebruik op 20-70MB per uur. Het grote bandbreedte gebruik tijdens de nacht bleek te worden veroorzaakt door de screensaver op mijn virtual desktop. De screensaver heb ik dus maar uitgezet

2 thoughts on “Virtual Linux Desktop mbv X2Go

  1. With NoMachine 4 you can actually check the box “Don’t show this message again” which will disable the tutorials. Did you try this?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s